Riešenie Data Governance v spoločnosti Avast. - Grossertová, Ľubomíra (2021)
Táto bakalárska práca sa zaoberá konkrétnym prípadom riešenia oblasti Data Governance v Avaste, globálnej softvérovej spoločnosti pre kybernetickú bezpečnosť s českými koreňmi. Táto inovatívna spoločnosť sídli v Prahe a používa pokročilú ochranu proti hrozbám, aby ochránila užívateľov pred kybernetickým zločinom a boli na internete všetci v bezpečí. Na úvod tejto práce je vymedzený pojem Data Governance ako taký, v rámci ktorého sa priblížia princípy tejto oblasti vo všeobecnosti. Ďalej práca pojednáva aj o daných úlohách riadenia dátových zdrojov a ich kvality, spolu s konkrétnymi rolami a metrikami. V nadväznosti na uvedené princípy a úlohy práca zdôvodňuje výber platformy na konkrétne riešenie, a analyzuje potreby spoločnosti Avast z pohľadu Data Governance z troch hľadísk a to politiky, systémy a dáta. V nich sa sleduje súčasná situácia, nedostatky a nároky na ich riešenie. Na základe tohto postupu sa ďalšia časť práce venuje návrhu riešenia v konkrétnych podmienkach Avastu, podľa ktorého je zobrazená analýza pripravenosti data governance. Riešenie je stavané okolo štyroch komponentov data governance frameworku. Na záver je zhrnuté celkové hodnotenie priebehu implementácie data governance.