Pojetí nákladů ve finančním a manažerském účetnictví - Kotenová, Nikola (2021)
Bakalářská práce se zabývá odlišným pojetím nákladů v manažerském a finančním účetnictví. Hlavním cílem mé práce je porovnání odlišného pojetí nákladů teoreticky a následně prezentace této problematiky na vybrané společnosti. V teoretické části se zabývám duálním vztahem finančního a manažerského účetnictví a vztahem jednotlivých přístupů k pojetí nákladů. Ve finančním účetnictvím se jedná o pojetí finanční a v manažerském účetnictví o pojetí ekonomické a hodnotové. V neposlední řadě náklady člením a poskytuji k jednotlivým druhům i konkrétní příklady. V praktické části porovnávám množství a význam informací, jež jsou výstupem subsystémů účetnictví. Nejprve se zaměřuji na pojetí a členění nákladů v oddělení finančního účetnictví a poté v oddělení, jenž vykonává řízení nákladů.