Analýza a optimalizace kalkulací pro zakázkovou činnost - Písaříková, Veronika (2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu kalkulací a navržení optimalizačních řešení pro podnik poskytující zakázkové služby v leteckém odvětví. V teoretické části jsou vymezeny pojmy týkající se uživatelů manažerského účetnictví, nákladových skupin a jejich třídění. Dále je definován pojem kalkulace, předmět kalkulací, kalkulační vzorec a kalkulační koncepce. V kalkulační koncepci je přestavena kalkulace plných a variabilních nákladů, a také systém kalkulací. V aplikační části je představena společnost a její současný přístup ke kalkulaci. Je provedena analýza stávajícího systému podniku a jsou představeny optimalizační návrhy. První návrh je používání součtového tvaru kalkulačního vzorce předběžné kalkulace a druhý návrh se týká zavedení výsledné kalkulace plných nákladů. Pro názornou ukázku jsou v aplikační části použity tři zakázkové lety.