Alternativní přístupy pro řešení lineárních optimalizačních úloh - Kvašňák, Dominik; Jablonský, Josef, 1955-; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Optimalizace je běžným nástrojem v mnoha odvětvích, kde je cílem dosáhnout efektivních výstupů. Řadu jednotlivých rozhodovacích problémů lze formulovat jako úlohy lineárního programování, které jsou řešitelné počítačovým softwarem. Na řešení těchto úloh existuje několik metod, kterými je možné postupovat. Historicky se mezi první navržené metody řadí simplexová metoda, která byla dlouhou dobu považována za velice efektivní. Je také zařazena mezi nejužitečnější používané algoritmy. Další velkou skupinou metod jsou metody vnitřního bodu. Tyto metody využívají vnitřek množiny přípustných řešení k nalezení optima. Alternativou k těmto metodám je metoda elipsoidová. V této práci je představen teoretický základ k jednotlivým metodám. Jsou nastíněny základní postupy pro řešení lineárních úloh těmito postupy. Dále jsou ve výpočetním prostředí MATLAB aplikovány jednotlivé metody na vzorové příklady a výsledky jsou porovnány a diskutovány.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses