Architecture and design patterns for serverless applications - Philipp, Lukáš; Feuerlicht, Jiří; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá problematikou FaaS modelu neboli Serverless, návrhových a architektonických vzorů, které jsou využitelné pro aplikace, které jsou postavené na této nové technologii. Cílem práce je nejprve zanalyzovat Serverless a FaaS, zjistit jejich charakteristiky a z nich vycházející výhody a nevýhody. Dále budou poté ze zjištěných informací představeny jak základní návrhové vzory, které jsou nutné pro běžný běh aplikací na tomto modelu, tak ty, které řeší palčivé problémy této technologie. K dosažení zmíněných cílů byla použita literární rešerše a analýza textů zabývajících se jak problematikou Serverless jako modelu cloud computingu, tak i prací zabývajících se specificky návrhovými vzory. V práci bylo identifikováno 8 charakteristik, 4 výhody, 4 nevýhody, ze kterých byly vytvořeny 4 kategorie motivací pro návrhové vzory. K těmto byla přidána jedna další kategorie, která se věnuje architektuře Serverless aplikací. Tyto kategorie jsou: Architektura služby, Zpoždění a dostupnost, Vázání na poskytovatele, Řízená událostmi a jako poslední Bezstavové a pomíjející. V praktické části byly poté vytvořeny 2 ukázkové aplikace využívající nalezené vzory. Celkově bylo nalezeno 18 architektonických nebo návrhových vzorů pojednávajících o řešení problémů, které souvisejíc s touto novou technologií. Mezi základní návrhové vzory patří: Externalizace stavu, Správce události, Api správce, Časovač. Důležité vzory poté jsou: Nasazovací framework, který umožňuje rychlé nasazení na Serverless platformu nebo Jistič hlídající funkčnost částí aplikace, Dotazník na změny pomáhající s prací externími daty, Ohřívač funkcí, který udržuje funkce takzvaně teplé, či Řetěz funkcí, který odstraňuje problém s časovým omezením FaaS funkcí. Ovšem i zbylé vzory mohou poskytnout silná řeše
Vedoucí práce: Jiří Feuerlicht
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses