Podpora výuky základů teorie pravděpodobnosti pomocí R-kových shiny aplikací - Struhárová, Veronika; Malá, Ivana, 1962-; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Studenti teorie pravděpodobnosti často přiznávají obtíže s pochopením základních statistických principů, mezi něž patří i centrální limitní věta. Namísto porozumění dané problematice se uchylují spíše k memorování metody, což indukuje slabou znalostní bázi pro porozumění dalším pokročilejším statistickým metodám. Klasické vyučovací metody jsou často těžce uchopitelné vzhledem k tématu, které můžeme považovat do jisté míry jako abstraktní. Moderní vyučovací nástroje, mezi něž patří využívání interaktivních webových aplikací, však mohou zvýšit zájem o danou problematiku. Výzkumy dokázaly, že aktivní zapojení studentů do studia obtížných témat pomáhá studentům s objasněním dané látky. Vzhledem k úzkému spojení statistické praxe s open source jazykem R, jehož součástí je i balíček Shiny umožňující tvorbu interaktivních webových aplikací, se nabízí řešení – podpořit výuku teorie pravděpodobnosti R-kovou Shiny aplikací zabývající se problematikou centrální limitní věty. Její důsledek je simulován na diskrétních i spojitých rozděleních jak graficky, tak i pomocí polohových charakteristik, čímž je zároveň vymezen i cíl mé bakalářské práce. Aplikace pak je uložena na webu školy, kde působí jako pomůcka při studiu jak vyučujícím, studentům, tak i zájemcům z veřejnosti.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses