Big Data architektura - Cháb, Martin; Karkošková, Soňa; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
V současné době rostoucího trendu velkých dat se začíná objevovat více řešení k navržení její architektury. Nicméně neexistuje žádné dostupné řešení, které by aplikovalo a popisovalo obecnou architekturu. Tato bakalářská práce má proto za cíl navrhnout obecnou Big Data architekturu pomocí vědeckých metod. Teoretická část definuje pojmy Big Data a Big Data architektura na základě odborné literatury. Hlavní část práce se zabývá analýzou publikací o Big Data architekturách pomocí metody Systematic Literature Review. Relevantní zdroje jsou podrobně rozebrány a jsou u nich identifikovány použité komponenty. Za pomocí indukce, generalizace a syntézy jsou části architektur sjednoceny do obecného návrhu. Práce poskytuje přehled četností identifikovaných komponent. Výsledkem je sestavení obecné Big Data architektury založené na čerpaných zdrojích a okomentování použitých komponent.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses