Vývoj makroekonomických ukazatelů a volebních preferencí v souvislosti s existencí politických cyklů v České republice v letech 1998–2020 - Štěpánek, Ondřej (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou a komparací hospodářskopolitického chování českých vlád ve volebních obdobích od roku 1998 do roku 2020. Cílem práce je určit vliv politických cyklů na sledované ukazatele a na preference českých voličů v souvislosti s konceptem politické pravice a levice. V teoretické části jsou charakterizovány a shrnuty odborné pojmy související s teorií politických cyklů jako hrubý domácí produkt a další makroekonomické agregáty, ukazatele fiskální politiky a stranické preference. Dále je zde věnována pozornost ekonomickým teoriím jako je teorie politických a hospodářských cyklů, teorém středového voliče či teorie veřejné volby. Literární rešerše shrnuje práce českých i zahraničních autorů zabývajících se zkoumáním zákonitostí politických cyklů v evropských i rozvojových zemích. V praktické části je provedena analýza jednotlivých volebních období z hlediska teorie politických cyklů a konceptu pravice a levice, která prokázala platnost zmíněné teorie v některých obdobích. Zároveň je zde proveden kvantitativní výzkum, který ukázal větší náchylnost k ovlivnění účelovým chováním vlád u levicových voličů a potvrdil, že čeští voliči jsou tímto chováním ovlivněni i přes to, že si základní principy teorie politických cyklů uvědomují.