Anonymita v internetovém prostředí - Černý, Milan (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou anonymity a soukromí v internetovém prostředí. Cílem práce je seznámit čtenáře s aktuální situací problematiky, tedy popsat kdo všechno uživatelská data sbírá a následně analyzovat metody, jakými jsou data získávána a k čemu jsou využívána. Poslední část práce obsahuje doporučení, jejichž implementací může uživatel dosáhnout alespoň částečného soukromí, při používání internetu. Součástí práce je také dotazníkové šetření, které zjišťuje aktuální znalost této problematiky mezi respondenty. Přínosem práce je porozumění, do jaké míry jsou soukromá data sbírána a objasnění metod, kterými data mohou být získávána. Poslední část práce popisuje praktiky, které mohou sloužit k ochraně soukromí a získání vyšší úrovně anonymity.