Řešení lineárních optimalizačních úloh : Gurobi/R interface - Krajníková, Barbora (2021)
Cílem bakalářské práce je analyzování možností řešitele Gurobi pro jeho propojení s programovacím jazykem R, představení uživatelského prostředí a využitelnost tohoto propojení v praxi. V úvodu práce bude nejprve shrnuta historie vývoje operačního výzkumu a věd s ním úzce souvisejících, jakožto i historie lineárního programování. V další části budou stručně představeny softwarové možnosti řešení úloh lineárního a smíšeně celočíselného programování, které poté budou použity pro praktickou část této práce. Následující část bude zaměřena na popis řešitele Gurobi a náležitostí optimalizovaného modelu. Balíček je možné nainstalovat jako doplněk do programovacího jazyka R a konkrétněji v této práci použitého integrovaného vývojového prostředí RStudio. V závěrečné části je prostor věnován výpočetním experimentům pro úlohu obchodního cestujícího, která je zde taktéž obecně formulována. Ekonomickým modelem problému je student navštěvující města České republiky s požadavkem minimální délky této cesty.