Řešení lineárních optimalizačních úloh : Gurobi/R interface - Krajníková, Barbora; Jablonský, Josef, 1955-; Sekničková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem bakalářské práce je analyzování možností řešitele Gurobi pro jeho propojení s programovacím jazykem R, představení uživatelského prostředí a využitelnost tohoto propojení v praxi. V úvodu práce bude nejprve shrnuta historie vývoje operačního výzkumu a věd s ním úzce souvisejících, jakožto i historie lineárního programování. V další části budou stručně představeny softwarové možnosti řešení úloh lineárního a smíšeně celočíselného programování, které poté budou použity pro praktickou část této práce. Následující část bude zaměřena na popis řešitele Gurobi a náležitostí optimalizovaného modelu. Balíček je možné nainstalovat jako doplněk do programovacího jazyka R a konkrétněji v této práci použitého integrovaného vývojového prostředí RStudio. V závěrečné části je prostor věnován výpočetním experimentům pro úlohu obchodního cestujícího, která je zde taktéž obecně formulována. Ekonomickým modelem problému je student navštěvující města České republiky s požadavkem minimální délky této cesty.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses