Vnitrostátní nákladní železniční doprava na Ukrajině - Vasylenko, Daria (2021)
Tato práce zkoumá překážky rozvoje nákladní železniční dopravy na Ukrajině. Cílem a hlavním výstupem práce je analýza současného stavu nákladní železniční dopravy na Ukrajině ve smyslu její konkurenceschopnosti na dopravním trhu. Úvodní část bakalářské práce je věnována základním pojmům, které se vztahují ke zvolenému tématu. V praktické části jsou definovány aktuální problémy a bariéry, které brání rozvoji nákladní železniční dopravy na Ukrajině. Dále jsou navrženy cesty k jejich řešení na základě zkušeností evropských zemí. Práce je zaměřena především na společnost Ukrzaliznytsia, která je národním dopravcem jak v nákladní, tak i v osobní železniční dopravě na Ukrajině.