NAS a jeho vlastnosti v porovnání s cloudovými službami - Polášek, Martin (2021)
Práce se zabývá možnostmi a vlastnostmi NAS systémů v porovnání s běžnými cloudovými úložišti. Zabývá se využitím NAS systémů v domácnosti a v menší firmě. Poskytuje náhled do problematiky vzdáleného datového úložiště, zabývá se jeho výhodami a nevýhodami a výběrem mezi cloudovou službou a NAS systémem pro běžného uživatele. Zjišťuje aktuální trendy v oblasti vzdáleného úložiště a jeho využití. Snaží se také čtenáři dokázat, že NAS pro něj může být relevantní možností co se týče vzdáleného úložiště a částečně mu tak nahradit populárnější cloudová úložiště od poskytovatele.