Užití chatbotů v podniku - Kočí, Tomáš; Palovská, Helena, 1959-; Basl, Josef, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá problematikou chatbotů a to z pohledu teorie tak i praxe. Jak chatbot pracuje, popíšu v kapitolách, ve kterých si povíme o zpracování přirozeného jazyka a dále o tom, jak chatbot na vstup reaguje a řídí konverzaci. Abych zúžil výběr mezi dodavateli, nastíním 7 různých kritérií, podle kterých dodavatele vybrat. Poté si povíme o alternativách chatbota jako je IVR, virtuální asistent a virtuální agent. Nakonec ve své práci porovnám mezi sebou chatboty z jedné oblasti a pokusím se chatbota vytvořit.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses