Zpracování a vizualizace dat z on-line dotazníkového šetření v oblasti soukromí - Řehka, Martin (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá především oblastí vizualizace dat, konkrétně dostupnými nástroji pro tvorbu vizualizací a doporučením při jejich tvorbě. Primárním cílem práce je zmapování nástrojů a způsobů vizualizace dat za účelem následné aplikace na konkrétním příkladu z praxe. Práce si také klade za cíl analyzovat chování a názory dané skupiny lidí v oblasti ochrany soukromí. Analýza byla provedena pomocí již vytvořeného on-line dotazníkového šetření. Dotazník byl převzatý od Mgr. Jany Syrovátkové a PhDr. Ing. Antonína Pavlíčka, Ph.D. z katedry systémové analýzy VŠE. Výsledkem práce je nejen zpracování přehledu o možnostech vizualizace dat, ale také zajímavý výstup z vybraného vizualizačního nástroje ohledně přístupu k ochraně soukromí v různých oblastech. Z dotazníku bylo zjištěno, že 15 % respondentů bylo v minulosti obětí nějakého útoku na své soukromí. Nejčastějším typem útoku je podvod. Na sociálních médiích zcela veřejně sdílí jméno a příjmení a osobní fotografie více než 60 % respondentů. I přes to dotázaní mají dobrý přehled v nastavení zabezpečení, která jsou k dispozici v aplikacích sociálních médií a zároveň tato zabezpečení i využívají. V oblasti poskytování dat lidé věří více veřejným institucím než soukromým firmám. Všeobecně si většina lidí nepřeje být sledována a také nesouhlasí s využíváním osobních informací státními orgány i soukromými firmami. Poznatky z této práce mohou přispět ke zlepšení při rozhodování využitelnosti jednotlivých nástrojů a vizualizací. Dále mohou pomoci utvořit komplexní pohled na problematiku ochrany soukromí dat. Práce zmapovala nástroje a způsoby vizualizace dat a zároveň za využití vybraného nástroje analyzovala oblast ochrany soukromí.