Analýza a optimalizace kalkulace zakázkové činnosti na příkladu konkrétního podniku - Bekrová, Karolína (2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu stávajícího způsobu sestavování kalkulací v konkrétním podniku, který se zabývá truhlářskou zakázkovou výrobou, a následné jeho zhodnocení a navržení optimalizačního řešení. Teoretická část je věnována dvěma propojeným problematikám a to nákladům, kde je vymezeno druhové a účelové členění nákladů, a kalkulacím, kde jsou definovány metody, principy a vzorce používané při jejich sestavování. Praktická část začíná představením analyzované společnosti. Dále se věnuje popisu stávajícího způsobu sestavování kalkulací a jeho kritickému zhodnocení. Na základě zjištěných nedostatků a poznatků z teoretické části jsou v závěru práce navržena řešení, která by mohla vést ke zlepšení situace v podniku. Návrhy se týkají jiného, podrobnějšího členění nákladů a nového kalkulačního vzorce včetně popisu způsobu alokace nákladů k výkonu.