Dopady první vlny pandemie COVID-19 na získávání darů pro neziskové organizace - Bendíková, Nikola (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady první vlny pandemie covid-19 na neziskové organizace v oblasti získávání darů. Mezi právní formy nestátního neziskového sektoru, které byly vybrány k dotazování, se řadí nadace, nadační fond, obecně prospěšné společnosti azapsaný spolek. Pandemie koronavirového onemocnění zasáhla celý svět. Došlo k výraznému poklesu ekonomické činnosti. První část práce se zabývá popisem neziskového sektoru, jeho financováním a zdaněním. Druhá část je věnována dosavadnímu stavu poznání a jeho následnému porovnání se získanými výsledky z průzkumného šetření. Průzkum je založen na určitých předpokladech, které aktualizují již zjištěné výsledky z dříve provedených průzkumů. Hlavním záměrem bylo zjistit, jak se vyvíjelo dárcovství během koronavirového období a jaký dopad mělo onemocnění na dárce, kteří přispívají finančními prostředky neziskovým organizacím. Na závěr bylo na základě vyhodnocení provedeného průzkumu formulováno souhrnné doporučení.