Zásadní odlišnosti v hodnocení dopadů regulace v Česku a ve Spojených státech amerických v letech 2010–2020 - Bojarský, Kryštof (2021)
Hodnocení dopadů regulace (RIA) je v současnosti velmi rozšířenou praktikou ve vyspělých zemích. Hlavním cílem hodnocení dopadů je zlepšit kvalitu regulací. Pro dosažení tohoto cíle slouží identifikace nákladů a přínosů u regulace, jež má zajistit lepší informovanost, jak pro regulátory, tak pro veřejnost. Hodnocení dopadů regulace ovšem není ve všech zemích stejné a liší se obsahem i šíří hodnocených regulací. Jedním z důvodů odlišnosti jsou zkušenosti při sestavování hodnocení dopadů získané s časem. Proto je v práci provedeno porovnání obsahu americké a české RIA, kde Spojené státy představují zemi s více zkušenostmi. Ze srovnání vyplývá, že americká RIA dokáže mnohem lépe kvantifikovat náklady i přínosy a celkově provádí komplexnější odhady dopadů. Oproti tomu české hodnocení dopadů lépe identifikuje problém a je aplikováno na více druhů návrhů regulace. Výsledkem celé práce je identifikování zásadních odlišností mezi českým a americkým způsobem sestavování RIA, kde rozdíly jsou hlavně ve způsobu analýzy dopadů a ve výběru variant hodnocených regulací.