Dopady COVID-19 na řecké hospodářství v souvislosti s předchozí krizí 2008 až 2019 - Šipčiaková, Tereza (2021)
Práce analyzuje dopady onemocnění COVID-19 na řeckou ekonomiku v porovnání s předchozí dluhovou krizí v letech 2008 až 2019. Obě krize vzbudily značné obavy jak mezi odborníky, tak mezi širokou veřejností, jelikož měli závažné sociální i ekonomické důsledky a rozsáhlou působnost. Práce zkoumá dílčí části řecké ekonomiky, které ukazují jednotlivý vývoj makroekonomických ukazatelů, kde dochází ke komparaci obou krizí. Z analýzy maastrichtských kritérií i řecké měny před vstupem do eurozóny vyplývá nedostatečná připravenost Řecka na zapojení do evropské integrace. Teoretická část objasňuje vývoj řeckého hospodářství během dluhové krize i záchranné programy, které pomohly k nápravě ekonomické situace. Práce se zabývá nedostatkem sourodosti eurozóny, stabilitou eura, která vyvolává již od počátku pochybné spekulace, a také porušováním podmínek nutných ke vstupu do eurozóny. Analýza jednotlivých složek národního hospodářství poukázala na vysoké zadlužení domácností, kritické hodnoty v letech 2010 a 2011 a rapidní pokles mezinárodního cestovního ruchu v současném roce. Jsou představeny i hrozby, které by v budoucnu mohli ohrozit snahy Řecka o opětovné oživení ekonomiky. V neposlední řadě představuji prognózy, které predikují poměrně pozitivní výhledy řecké ekonomiky, i přes prozatím nejasný vývoj kvůli ohrožení globálního zdraví. Bakalářská práce poskytuje detailní pohled na řeckou ekonomiku v kontextu obou krizí a jejich významu pro celou eurozónu. Obě krize, přestože utlumily ekonomiky, podnítily státy k užší spolupráci a obrnění eurozóny jako celku na další případnou krizi.