Kvalitativní a kvantitativní aspekty zavedení SICAV do českého právního řádu - Brodani, Jana; Dvořák, Petr, 1960-; Musílek, Petr, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Práce představuje první komplexnější posouzení zavedení struktury SICAV do českého právního řádu. Cílem práce je řešení otázky, zda struktura SICAV znamená přínos pro český fondový sektor, a zhodnocení, ve kterých aspektech bylo legislativní uchopení struktury SICAV úspěšné a ve kterých nikoliv. Struktura SICAV je zkoumána ze tří pohledů: 1) zda naplnila požadavky, které od nové fondové struktury očekávali účastníci trhu, 2) zda česká právní úprava SICAV obstojí v zahraniční konkurenci obdobných struktur ze zemí s rozvinutým sektorem investičních fondů, jako jsou Lucembursko, Irsko a Malta a 3) kvantitativní analýza SICAV a dopadů SICAV na sektor investičních fondů v České republice. Na základě provedené analýzy jsou stanoveny návrhy na vylepšení neúspěšných aspektů tak, aby SICAV struktura co nejvíce odpovídala požadavkům trhu a plnila efektivně svou funkci. Inspiraci pro českou legislativu představuje i provedená komparace se zahraničními úpravami SICAV. Návrhy na úpravu SICAV jsou praktickým přínosem práce, která může sloužit také jako východisko pro další výzkum s cílem posouzení vlivu regulace na rozvoj kapitálového trhu.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations