Udržitelnost v rámci městské hromadné dopravy Hradce Králové - Randa, Tomáš (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na téma udržitelnosti v rámci městské hromadné dopravy Hradce Králové. Výstupem provedené analýzy jsou doporučení poskytovaná s ohledem na alternativy udržitelného rozvoje hromadné dopravy ve městě. Teoretická část práce obsahuje terminologické zakotvení problematiky dopravy, dopravní infrastruktury, dopravních prostředků, MHD a udržitelnosti. Dále je zde vymezena metodologie výzkumu implementovaného v praktické části práce. Aplikační část se zabývá především možnostmi změn v oblasti struktury vozového parku či úprav autobusových a trolejbusových linek. Pro účely diplomové práce není udržitelnost chápána pouze ve smyslu ekologie. Důležité je také zohlednění ekonomického a sociální aspektu veřejné dopravy. Cílem práce je identifikace variant udržitelného rozvoje městské hromadné dopravy zvoleného krajského města.