Bankovní unie – Jednotný mechanismus dohledu (SSM) : Analýza ekonomických předpokladů pro zapojení České republiky - Fleischmann, Luboš, 1969-; Dvořák, Petr, 1960-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem disertační práce je analyzovat a porovnat hodnoty vybraných ukazatelů makroekonomického prostředí a bankovního trhu v České republice s hodnotami těchto ukazatelů v zemích, které jsou součástí jednotného evropského mechanismu dohledu nad bankami (SSM). Práce je založena na aplikaci deskriptivních, analytických a komparativních metod, kterým jsou podrobeny jednotlivé indikátory a komentováno vyhodnocení jejich hodnot. Z analýzy vyplývá, že většina sledovaných ukazatelů vykazuje v České republice shodné nebo příznivější hodnoty než je tomu v ostatních zemích, které jsou do komparace vybrány. V tomto ohledu tedy nebyly identifikovány překážky pro případný vstup České republiky do bankovní unie, respektive SSM. Zároveň je však konstatováno, že tato pozitiva jsou vyvážena některými negativy, ke kterým náleží primárně faktory politické a současné nastavení podmínek členství v SSM pro země stojící mimo eurozónu.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations