Péče jako tmel rovnostářských organizací. Kvalitativní studie - Lukeš Rybanská, Ivana, 1991-; Mládková, Ludmila, 1963-; Chytková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem práce je do hloubky popsat a analyzovat propojení mezi péčí a mocí ve studovaných rovnostářských organizacích. Představená kvalitativní studie vychází ze tří etnografických případových studií z českých organizací z IT, neziskového a výrobního sektoru. Materiál zahrnoval individuální rozhovory, pozorování, interní a externí dokumenty. Analýza představuje čtyři identifikované podoby péče a diskutuje odlišnou podobu moci, která je v nich přítomná. Jednotlivé módy vznikají na průsečnicích mezi mírou institucionalizace péče a mezi tím, zda je péče zaměřená na jednotlivce nebo na organizaci jako celek. Zaměření na tyto aspekty umožňuje přispět k porozumění toho, za jakých okolností není péče podružná, ale naopak může být zdrojem konstruktivní moci. Práce také ukazuje, jaké strukturní prvky umožňují rozvoj péče v organizacích a jak institucionalizace péče zmenšuje konflikty o alokaci péče.
Vedoucí práce: Ludmila Mládková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations