Analýza vývoje českého bankovního trhu od roku 1993 s ohledem na kondici a výkonnost bankovního systému a vybraných bankovních domů - Kacafírek, Richard (2022)
Práce se zabývá vývojem bankovního sektoru na území dnešní České republiky. Práce popisuje prostředí, které po Sametové revoluci roku 1989 v naší zemi panovalo. Dále popisuje privatizaci bank a následný odprodej do zahraničních rukou. Vedle toho se zabývá genezí vybraných bank, které na českém trhu působí a bližší deskripcí pozorovaných hodnot v praktické části. V našem případě se jedná o hodnoty ROAA, ROAE, kapitálové přiměřenosti, závazky vůči klientům (vklady) a pohledávky za klienty (objem poskytnutých úvěrů). V praktické části práce rozebírá výše zmíněné číselné údaje, přičemž, pro určité účely užívá různých statistických či matematických funkcí. Za tyto funkce můžeme považovat především sumu a průměr. Vedle toho je v práci též užito sčítání a odčítání vybraných údajů za dané roky. Dále se v praktické části práce zaobírá vývojem ratingu, udělený České republice a jednotlivým bankám. Práce užívá udělení ratingu tří největších agentur – Moody´s, Standard and Poor´s a Fitch. Třetí jmenovaný je všeobecně brán za společnost z dané trojice nejmenší a má spíše funkci rozhodce mezi dvěma dříve jmenovanými. Velmi okrajově se práce dotkne i dalších ratingových agentur. Práce na těchto tvrdých datech potvrzuje hypotézu, že makroekonomika České republiky má i přes prožité recese dlouhodobě pozitivní trend a její bankovní sektor je dostatečně stabilní a robustní pro tržní výkyvy a krize – což mimo jiné prokázal během finanční krize konce první dekády nultých let. Pád Sberbank lze považovat spíše za nešťastnou a nahodilou událost. Finanční prostředky klientům Sberbank byly vyplaceny prostřednictvím garančního fondu finančního trhu a zdravá část úvěrů Sberbank (v nominální hodnotě portfolia 47 miliard Kč) byla koupena Českou sp