Analýza vývoje českého bankovního trhu od roku 1993 s ohledem na kondici a výkonnost bankovního systému a vybraných bankovních domů - Kacafírek, Richard; Makovec, Pavel; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Práce se zabývá vývojem bankovního sektoru na území dnešní České republiky. Práce popisuje prostředí, které po Sametové revoluci roku 1989 v naší zemi panovalo. Dále popisuje privatizaci bank a následný odprodej do zahraničních rukou. Vedle toho se zabývá genezí vybraných bank, které na českém trhu působí a bližší deskripcí pozorovaných hodnot v praktické části. V našem případě se jedná o hodnoty ROAA, ROAE, kapitálové přiměřenosti, závazky vůči klientům (vklady) a pohledávky za klienty (objem poskytnutých úvěrů). V praktické části práce rozebírá výše zmíněné číselné údaje, přičemž, pro určité účely užívá různých statistických či matematických funkcí. Za tyto funkce můžeme považovat především sumu a průměr. Vedle toho je v práci též užito sčítání a odčítání vybraných údajů za dané roky. Dále se v praktické části práce zaobírá vývojem ratingu, udělený České republice a jednotlivým bankám. Práce užívá udělení ratingu tří největších agentur – Moody´s, Standard and Poor´s a Fitch. Třetí jmenovaný je všeobecně brán za společnost z dané trojice nejmenší a má spíše funkci rozhodce mezi dvěma dříve jmenovanými. Velmi okrajově se práce dotkne i dalších ratingových agentur. Práce na těchto tvrdých datech potvrzuje hypotézu, že makroekonomika České republiky má i přes prožité recese dlouhodobě pozitivní trend a její bankovní sektor je dostatečně stabilní a robustní pro tržní výkyvy a krize – což mimo jiné prokázal během finanční krize konce první dekády nultých let. Pád Sberbank lze považovat spíše za nešťastnou a nahodilou událost. Finanční prostředky klientům Sberbank byly vyplaceny prostřednictvím garančního fondu finančního trhu a zdravá část úvěrů Sberbank (v nominální hodnotě portfolia 47 miliard Kč) byla koupena Českou sp
Ve vybraných letech 2011 až 2019 užívám statistických metod pro komparaci hodnot největší české trojky s vybranými zahraničními zeměmi. V hodnotách ROAE je Česká republika absolutním premiantem, v hodnotách ROAA je absolutním premiantem Slovensko, přičemž Česká republika je hned za ním. V hodnotách kapitálové přiměřenosti je Česká republika přesně na průměru a to s konkrétní hodnotou 17,4 %. Oblast ratingu u všech tří agentur popisuje pozitivní trend vývoje důvěryhodnosti České republiky i jejího bankovnictví. V závěru pak ještě spekuluje nad férovostí udělení vyššího ratingu západním zemím a teoretizuje nad možností zpětného odkupu vysoce výdělečných bank velké trojky ČS, ČSOB a KB zpět do českých rukou.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses