Vliv velikosti organizace na spotřebitelská očekávání a hodnocení - Palovchyk, Eduard; Novák, Michal; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Tato práce zkoumá vliv velikosti organizace na očekávání a hodnocení spotřebitelů. Cílem práce bylo ověřit za různých podmínek závěry, ke kterým dospěli autoři studie, z níž tato práce vychází. Práce se skládá ze dvou klíčových částí. Teoretická část se zabývá operacionalizací velikosti organizace/značky a vztahu spotřebitel-značka. Praktická část se pak snaží odpovědět na výzkumné otázky a popisuje realizaci jednotlivých fází výzkumu. Práce je prakticky zaměřená a modifikuje původní výzkum. K naplnění cíle posloužila analýza recenzi, dotazníkové šetření a následný test implicitních asociací. V závěru práce jsou porovnány výsledky a nastíněny možnosti další modifikace.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses