Význam přeshraniční spolupráce ČR-SR pro regionální rozvoj v Euroregionu Bílé Karpaty v letech 2014-2020 - Špičková, Martina (2022)
Hlavním cílem práce je zhodnotit význam přeshraniční spolupráce mezi ČR a SR pro regionální rozvoj v Euroregionu Bílé Karpaty v letech 2014-2020 u obcí podpořených v přeshraničních programech a u obcí, které v přeshraničních programech podpořeny nebyly. Cílem práce je zjistit, zda se obce podpořené v přeshraničních programech rozvíjejí lépe než obce v přeshraničních programech neaktivní. Teoretická část práce se zabývá na základě literární rešerše nejprve tématikou regionálního rozvoje obecně, jsou představena teoretická východiska regionální politiky, přeshraniční spolupráce a také definovány euroregiony jako nástroje podpory přeshraniční spolupráce. V praktické části probíhá sociekonomická analýza území Euroregionu Bílé Karpaty. V návaznosti na proběhlé dotazníkové šetření, je následně zpracována komparativní analýza obcí podpořených v přeshraničních programech v rámci přeshraniční spolupráce ČR-SR a obcí, které v přeshraničních programech podpořeny nebyly. Komparativní analýza, uskutečněna za použití vhodně zvolených socioekonomických ukazatelů, potvrdila hypotézu, že obce aktivní v rámci přeshraniční spolupráce dosahovaly po skončení programového období lepších průměrných hodnot u socioekonomických ukazatelů než obce v rámci přeshraniční spolupráce neaktivní.