Význam přeshraniční spolupráce ČR-SR pro regionální rozvoj v Euroregionu Bílé Karpaty v letech 2014-2020 - Špičková, Martina; Wokoun, René, 1953-; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Hlavním cílem práce je zhodnotit význam přeshraniční spolupráce mezi ČR a SR pro regionální rozvoj v Euroregionu Bílé Karpaty v letech 2014-2020 u obcí podpořených v přeshraničních programech a u obcí, které v přeshraničních programech podpořeny nebyly. Cílem práce je zjistit, zda se obce podpořené v přeshraničních programech rozvíjejí lépe než obce v přeshraničních programech neaktivní. Teoretická část práce se zabývá na základě literární rešerše nejprve tématikou regionálního rozvoje obecně, jsou představena teoretická východiska regionální politiky, přeshraniční spolupráce a také definovány euroregiony jako nástroje podpory přeshraniční spolupráce. V praktické části probíhá sociekonomická analýza území Euroregionu Bílé Karpaty. V návaznosti na proběhlé dotazníkové šetření, je následně zpracována komparativní analýza obcí podpořených v přeshraničních programech v rámci přeshraniční spolupráce ČR-SR a obcí, které v přeshraničních programech podpořeny nebyly. Komparativní analýza, uskutečněna za použití vhodně zvolených socioekonomických ukazatelů, potvrdila hypotézu, že obce aktivní v rámci přeshraniční spolupráce dosahovaly po skončení programového období lepších průměrných hodnot u socioekonomických ukazatelů než obce v rámci přeshraniční spolupráce neaktivní.
Vedoucí práce: René Wokoun
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses