Vliv Velké hospodářské krize na jednotlivé vrstvy britské společnosti ve třicátých letech 20. století - Erben, Josef (2022)
Cílem této práce je analýza dopadu velké hospodářské krize na jednotlivé třídy britské společnosti ve třicátých letech 20. století. Práce nabízí komplexní pohled na vývoj třídních rozdílů v kontextu velké hospodářské krize. Teoretická část se zabývá vybranými následky deprese, primárně vysoké míry nezaměstnanosti. Praktická část se věnuje třídní stratifikaci a analýze třídních rozdílů v oblasti příjmu, bydlení, dopravy a volného času. Základní hypotézou práce je, že velká hospodářská krize měla negativní dopad na společnost Velké Británie a ještě více prohloubila sociální rozdíly mezi jednotlivými třídami. Hypotéza byla zamítnuta, protože analýza prokázala, že krize měla naopak pozitivní dopad na společnost a sociální mezitřídní rozdíly se nezměnily, nebo se zmenšovaly. V otázce, proč zůstala pracující třída loajální vůči Konzervativní straně, došla práce k závěru, že za úspěch Konzervativní strany může primárně rozpad ostatních tradičních stran. Rovněž bylo zjištěno, že k radikalizaci pracující třídy nedošlo kvůli zlepšujícím se sociálním podmínkám velké části britské populace.