Kapitálová struktura akciových společností a její determinanty - Pokorná, Alena (2022)
Diplomová práce se zabývá determinantami kapitálové struktury českých akciových společností z odvětví zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a zemědělství, lesnictví a rybářství. Cílem diplomové práce je identifikovat vliv zvolených firemních charakteristik na kapitálovou strukturu, respektive zadluženost, českých akciových společností ze zvolených odvětví. Sekundárním cílem je zjistit, která ze dvou teorií kapitálové struktury (trade-off theory, pecking order theory) je v kontextu české ekonomiky relevantní. Tyto cíle jsou naplněny prostřednictvím testování stanovených hypotéz s využitím korelační analýzy a vícenásobné lineární regrese. Výsledky ukazují, že rentabilita aktiv, podíl fixních aktiv na bilanční sumě a příležitosti k růstu jsou významnými determinantami kapitálové struktury zkoumaných společností. Zjištěno také bylo, že vliv determinant se v jednotlivých odvětvích liší. Zatímco ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu dominuje pecking order theory, v zemědělství se teorie doplňují. Diplomová práce rozšiřuje literaturu zejména v oblasti zkoumání jednotlivých odvětví.