Regionální brain gain v Karlovarském kraji mezi lety 2010-2020 - Šlampa, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Čáp, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá migrací terciálně vzdělaných obyvatel a způsoby, jak je přilákat a udržet v Karlovarském kraji a také jak ty stávající vysokoškolsky vzdělané obyvatele motivovat k tomu, aby kraj neopouštěli, Tento proces se nazývá brain gain. Teoretická část obsahuje rozbor pojmů brain drain a brain gain, strukturu vzdělání na trhu práce, rozbor produktivity práce, sektorové ekonomiky a teoretické koncepce neoklasických, keynesiánských, neoliberálních a institucionálních přístupů regionální hospodářské politiky. V praktické části jsou posbírána data o struktuře obyvatel v KVK mezi lety 2010 a 2020, ze kterých vyplývá stárnutí populace, velmi omezený výběr oborů vzdělání, silná tradice lázeňství a zdravotní péče, stagnující infrastruktura a hlavně velmi nízká vědecko-výzkumná a akademická aktivita v regionu. Do kontextu budoucnosti kraje jsou zapojena data z dotazníkové šetření na středních školách potvrzující trend odchodu mladých lidí za vzděláním mimo region.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses