Hodnocení nefinančního reportingu v odvětví energetiky - Pokorná, Vendula (2022)
Práce se zabývá nefinančním reportingem v odvětví energetiky. Ten zažívá postupný rozvoj a nabývá na významu. Zájem o něj roste jak ze strany stakeholderů a akademiků, tak ze strany samotných podniků, které v něm začínají spatřovat přínosy, ať už se jedná o zvyšování transparentnosti, zlepšování vztahů se stakeholdery či o zlepšování pověsti. Práce si klade za cíl zhodnotit nefinanční reporting, srovnat firmy, identifikovat hlavní nedostatky a poskytnout ucelený obraz úrovně nefinančního výkaznictví v odvětví. Také však poskytnout návrhy vedoucí ke zvyšování transparentnosti i úrovně reportování a naznačit jeho možný další vývoj. K tomu práce využívá obsahové analýzy textu výročních zpráv a nefinančních reportů, stejně tak i statistických nástrojů a metod. Bylo zjištěno, že úroveň reportingu v odvětví není obecně příliš vysoká a mezi podniky v odvětví existují výrazné rozdíly, avšak bylo prokázáno snižování těchto rozdílů i zvyšování úrovně reportingu. Zároveň nebyla prokázána závislost mezi velikostí obratu podniku a jeho úrovní reportingu. Situace si žádá zejména legislativní úpravy v oblasti standardizace, dále také zvyšování tlaku ze strany stakeholderů a růst zájmu samotných firem o sledování a vykazování nefinančních ukazatelů.