Vliv covid-19 na daňové výnosy - Gerassimchuk, Vsevolod; Arltová, Markéta, 1970-; Josková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou vlivu pandemie covid-19 na daňové výnosy v České republice. Hlavním cílem práce je prostřednictvím kvantitativních údajů o daňových výnosech a pomocí statistických metod analyzovat a zhodnotit, jak se změnily daňové výnosy v souvislosti s pandemií covid-19. Jako dílčí cíl je v práci stanoveno porovnání strukturálních zlomů, z nichž jeden se vyskytl v roce 2020 v důsledku pandemie a druhý v roce 2008 po světové finanční krizi. V první části jsou metodou literární rešerše shrnuty poznatky na téma pandemie a opatření, která omezovala ekonomickou činnost subjektů v České republice. Klíčovými z nich byla zavedení nouzového stavu, omezení provozu některých zařízení a zrušení řady událostí a akcí. Na zotavení ekonomiky byl aplikován liberační daňový balíček a další finanční nástroje pro podnikatele. Ve druhé části jsou zkoumány dopady pandemie covid-19 na daňové výnosy, a to hlavně kvantifikací strukturálního zlomu ve vývoji inkasa daní. Dále je také provedeno testování strukturálního zlomu ve dvou vybraných letech, tj. 2020 a 2008, a jejich následná komparace.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses