Specifický reverse charge a jeho dopad na karuselové podvody - Sauerová, Eliška; Zídková, Hana; Dytrychová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce se zabývá karuselovými podvody a opatřením proti nim ve formě specifického reverse charge. Zrcadlově vykázané hodnoty vývozu a dovozu u železa a oceli, hliníku a olova mezi Českou a Slovenskou republikou naznačují, že při obchodu s těmito komoditami docházelo ke karuselovým podvodům. Hlavním cílem práce je zjistit, zda má zavedení režimu přenesené daňové povinnosti u zmíněných kovů v České republice dopad na karuselové podvody uskutečňované při přeshraničních obchodech se slovenskými dodavateli. Ke splnění cíle byla využita regresní analýza časových řad vývozu a dovozu a Chowův test strukturálních zlomů. Bylo zjištěno, že po implementaci specifického reverse charge nastala významná změna ve vykazovaných údajích o vývozu a dovozu u všech zkoumaných komodit. Lze konstatovat, že díky danému opatření došlo k eliminaci karuselových podvodů uskutečňovaných se slovenskými dodavateli, a tudíž opatření účinně zapůsobilo.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses