Vliv legislativy na změny ve vlastním kapitálu - Vosolová, Marcela (2022)
Cílem diplomové práce je diskuse a ověření dopadů legislativních změn na základě zákona č.90/2012 Sb., o obchodních korporacích. Předmětem výzkumu jsou kapitálové obchodní společnosti v odvětví stavebnictví. Práce se zaměřuje na základní kapitál a rezervní fondy, zkoumá nejen tvorbu počátečního základního kapitálu a rezervních fondů v době vzniku společnosti, ale také vývoj. Výzkum probíhá na výzkumném vzorku společností s ručením omezeným a akciových společnostech na základě dat z databáze Albertina. Výsledky ukázaly, že se s.r.o. přizpůsobily legislativní změně a vznikají s nižším základním kapitálem a často i s minimálním. Rezervní fondy s.r.o. i a.s. v oblasti stavebnictví tvoří pouze ve velice malém procentu případů anebo vůbec.