Vliv vstupních informací na zákazníkem vnímanou hodnotu produktu (Customer perceived value) - Dvořáková, Eva; Pospíšil, Jan, 1983-; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu vstupních informací na rozhodovací proces spotřebitele. Jejím cílem je objasnit, jaký mají vstupní informace vyplývající zejména z teorie marketingového mixu, vliv na zákazníkem vnímanou hodnotu produktu. Předmětem výzkumu je produkt dlouhodobé spotřeby a vyšší cenové hladiny – ultralehké letadlo značky TL-ULTRALIGHT, s.r.o. Literární rešerše prezentuje témata zabývající se vlivem vstupních informací na spotřební chování, zákazníkem vnímanou hodnotou (CPV), definuje koncepty kulturních modelů a představuje zkoumaný produkt a odvětví, kam spadá. V rámci empirické části práce jsou zpracována data získaná z dotazníkového šetření. Záměrem je definovat profil cílového spotřebitele a zjistit, jaké informace mají zásadní vliv na vnímanou hodnotu produktu. Praktická část práce nejprve uvažuje celý výzkumný vzorek bez ohledu na kulturní vliv. Druhá část vyhodnocuje vliv vstupních informací na CPV, který reflektuje odlišnosti mezi kulturami. Ke zkoumání vlivu kulturních odlišností na vnímání důležitosti definovaných oblastí ovlivňujících nákup ultralehkého letounu, bylo z důvodu reprezentativnosti vzorku uvažováno geografické hledisko. K testování diferencí mezi jednotlivými segmenty byla použita analýza rozptylu (ANOVA). V rámci analýzy rozptylu byl dále proveden Tukey test, který identifikuje konkrétní významnost diferencí středních hodnot vždy mezi dvěma ze šesti skupin. Na závěr byla provedena faktorová analýza, na základě které byly definovány a konstruovány souhrnné indexy (škály) v rámci jednotlivých nástrojů marketingového mixu.
Vedoucí práce: Jan Závodný Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses