Potenciál spolupráce kulturních institucí působících v části městské památkové rezervace ZÁMECKÉ NÁVRŠÍ v Litomyšli - Prokešová, Lucie (2022)
Teoretická část této bakalářské práce se zabývá městem 21. století. Řeší jeho problematiku hlavně v kulturním odvětví, ale také sektor městského veřejného prostoru. Zabývá se také rozvojem měst, kulturním plánováním, které je nedílnou součástí. Dále participací obyvatel, bez které by v podstatě ve většině měst neměla kultura smysl. V neposlední řadě jsou zde popsány typy zřízení kulturních institucí – jejich fungování (příspěvková organizace, zapsaný ústav a další), které autorka využila ke zkoumání a popisuje je v praktické části. Cílem této práce je zjistit možný potenciál spolupráce kulturních institucí, odhalit případné problémy této spolupráce a jejich vliv na rozvoj městské části zámecké návrší v Litomyšli, současně navrhnout řešení přispívající k lepšímu fungování uvedené městské části. Praktická část tedy představuje kulturní instituce, které působí ve veřejném prostoru s hlubokým historickým odkazem a s místem s geniem loci. Provedené rozhovory s aktéry, představiteli institucí a s vedením města jsou hlavním pramenem pro tuto práci. Rozhovory byly zanalyzovány a následně bylo vytvořeno jejich zhodnocení a doporučení. Čtenáři by právě tímto měla být nastíněna problematika kulturního sektoru z více úhlů pohledu a umožní mu uvažovat o veřejném prostoru a kulturním působení v něm.