Účely a způsoby zobrazení nahoty ve filmu „Padesát odstínů šedi“ - Choporova, Zhanna (2022)
V této bakalářské práce se zabývám způsoby a účely zobrazení nahoty a erotických scén v hraném filmu. V první části práce popisuji základní pojmy filmových prvků a základní kompoziční pravidla. Dále se zabývám používanými stylistickými formami, vývojem erotických scén, a zobrazením nahého těla ve filmovém průmyslu/filmu. Druhá část práce je soustředěna především na popis a následnou analýzu filmových scén zvoleného filmu „Padesát odstínů šedi“. Každá scéna obsahuje shrnutí, ve kterém uvádím nejdůležitější jevy, opakující se prvky a vysvětlení účelů zobrazení nahého těla v každé scéně. Z provedených analýz shrnuji, jak erotické scény ovlivňují celý film a k čemu se používají.