Analýza vývoje postavení žen v roli matek na trhu práce v ČR za období 2001 – 2021 se zaměřením na flexibilitu trhu práce - Kostřicová, Kristýna; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
V diplomové práci je analyzován trh práce v České republice se zaměřením na ženy v roli matek a flexibilitu, která je důležitá nejen pro tuto specifickou skupinu. Na problematiku je v práci nahlíženo jako na celek zahrnující jak poptávkovou, tak nabídkovou stranu trhu práce. Teoretická část je zaměřena na trh práce z ekonomického pohledu a popisuje teorii preferencí, definuje lidský kapitál a jeho aktuální trendy. Zároveň také zohledňuje postavení žen na trhu práce včetně historického vývoje, demografických souvislostí a hodnot postmoderní společnosti. V neposlední řadě teoretická část definuje problematiku flexibility a její důležitost v rámci trhu práce. Praktická část zahrnuje analýzu dat, která zobrazuje vývoj trhu práce a definuje problémy spočívající především v nedostatečné kapacitě zařízení poskytujících péči o malé děti a další problémové faktory, které ženám návrat do pracovního procesu neusnadňují. Součástí praktické části je také dotazníkové šetření, které se zabývá pohledem žen v roli matek na trh práce a jeho flexibilitu. Výsledky šetření zároveň potvrzují problémy plynoucí z analýzy statistických dat. Dotazník ověřuje také hypotézu předpokládající nepřímou úměru mezi délkou rodičovské dovolené a stupněm dosaženého vzdělání. Pro komplexnost je praktická část doplněna o rozhovory s vybranými zaměstnavateli s cílem definovat nabídku konkrétních benefitů pro ženy s malými dětmi. Rozhovory jsou vedeny také s neziskovými organizacemi, které se touto problematikou zabývají a přispívají tak k řešení problémů spojených s návratem žen na trh práce. Klíčová je však spolupráce firem a státu, která umožní ženám nalezení rovnováhy mezi rodinným a pracovním životem.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses