Komparace penzijních systémů ČR a Norska v letech 2011-2020 a jejich dlouhodobá udržitelnost - Milaberská, Kateřina (2022)
Cílem této diplomové práce je komparace důchodových systémů v České republice a Norsku v letech 2011–2020. Obě země čelí problému stárnutí obyvatelstva, a proto norský důchodový systém prošel v roce 2011 významnou proměnou v rámci důchodové reformy. Z výsledků analýzy ukazatelů dlouhodobé udržitelnosti vyplývá, že Norsko bude do budoucna vynakládat menší podíl výdajů na starobní důchody k HDP než ČR a bude mít menší poměr obyvatelstva v důchodovém věku k ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu. V Norsku je také vyšší zaměstnanost osob v předdůchodovém i důchodovém věku. Porovnání příjmově typizovaných jedinců, rozdělených do tří kategorií podle příjmů, prokazuje vysokou solidaritu českého důchodového systému, jelikož Česká republika poskytuje ve všech kategoriích vyšší čistý náhradový poměr starobního důchodu ke mzdě než Norsko. Práce také přináší doporučení možných změn v důchodovém systému České republiky na základě provedené SWOT analýzy.