Trh rezidenčních nemovitostí v souvislosti s průměrnou mzdou v hlavním městě Praze - Kůrková, Anna; Smrčka, Luboš; Zámečník, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Předkládaná práce se věnuje rezidenčnímu trhu nemovitostí. Cílem teoretické části je na základě rešerše literatury, předchozích studií a výzkumů identifikovat důležité faktory, které tento trh ovlivňují. Hlavní důraz je kladen na příjmy domácností, jejichž největší složkou je příjem ze závislé činnosti, který má podobu mzdy. Praktická část se zaměřuje na vývoj cen bytů v Praze, která je zvolena pro svou specifičnost v rámci České republiky. Pražský realitní trh je analyzován pomocí vývoje vybraných faktorů z teoretické části. Zkoumána je závislost cen bytů na průměrné hrubé mzdě pomocí regresní analýzy, kde růst cen bytů je závislou proměnou a mzdy nezávislou. Výsledky ukazují na silnou pozitivní závislost proměnných. Snahou je dále zjistit, zda cena bytů odpovídá příjmům lidí. Zde je zjištěna zhoršující se situace dostupnosti vlastnického bydlení a nadhodnocení cen nemovitostí vůči příjmům.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses