Genderové mzdové rozdíly v České republice a Ruské federaci - Kuleshova, Arina (2022)
Tato práce se zabývá analýzou problému genderových mzdových rozdílů v České republice a Ruské federaci a zjišťuje, zda rozdíly v odměňování v České republice a Ruské federaci opravdu existují a případně jak jsou velké. Na základě provedené literární rešerše existujících studie vyplývá, že genderové mzdové rozdíly májí mnoho příčin a tento problém potřebuje komplexní řešeni jak ze strany státu, tak i ze strany jednotlivých zaměstnavatelů. Zároveň tento problém vyžaduje větší pozornost celého obyvatelstva, protože výsledky kvantitativního výzkumu poukazuji na obecnou neinformovanost nejenom ohledně mzdových rozdílů mužů a žen, ale i všech typů diskriminace na trhu práce. Součástí práce je analýza rozdílů ve mzdách mužů a žen v České republice a Ruské federaci za pomoci dat z Českého statistického úřadu a Federální služby státní statistiky Ruské federace (Rosstat). Výsledky této analýzy ukazují, že v Ruské federaci rozdíly v odměňování žen a mužů jsou větší než v České republice.