Tvorba animovaného lyric videoklipu s využitím Adobe After Effects - Chudáček, Lukáš (2022)
Bakalářská práce se zabývá hudebními videoklipy s konkrétním zaměřením na zpracování lyric animovaných videoklipů. V práci jsou shrnuty hlavní charakteristiky a obecná definice videoklipů, která byla zvolena na základě důkladné rešerše, ze které vyšlo najevo, že definovat pojem hudebních videoklipů specifičtěji je kvůli různorodosti tohoto žánru a technologickému vývoji téměř nemožné. Dále je popsána základní kategorizace, jejich stručná historie včetně počátků tvorby audiovizuálního díla a funkce, které se všechny ukázaly být komerčního charakteru. V dnešním světě jsou použity převážně jako nástroje reklamy, propagace a utváření image interpretů. Podstatnou částí jsou pak tvůrčí metody videoklipů, kde je primárně rozebírán způsob tvoření pomocí počítače. Na to navazuje praktická část, která se soustředí na plnění hlavního cíle, a sice vytvoření animovaného lyric videoklipu pro kapelu Čechomor ve spolupráci s platformou Vize 0 za pomoci softwarového nástroje Adobe After Effects. Jedním z výstupů praktické části je hned v úvodu navržení pracovního postupu tvorby animovaného lyric videoklipu, který je následně ve zbytku části aplikován. Součástí je i rešerše, ze které je získána kategorizace animačních metod, z nichž jedna je následně použita při zpracovávání konkrétního videoklipu. Dodržení postupů a aplikace předem určených metod vedlo k úspěšnému zpracování videoklipu a jeho následnému používání v rámci kampaně, pro kterou byl vytvořen. Práce tak může sloužit jako manuál pro potenciální tvůrce podobných videoklipů.