Příčiny nenaplněné vize začínajícího režiséra u krátkometrážního filmu - Fréhar, Daniel (2022)
Práce zkoumá příčiny nenaplněné vize začínajícího režiséra v procesu tvorby krátkometrážního filmu. V teoretické části nejprve autor rozebírá význam krátkometrážního filmu, dále se věnuje pozici režiséra a v neposlední řadě se zaobírá jednotlivými funkcemi štábu s důrazem na jejich spolupráci srežisérem. Praktická část práce řeší problematiku příčin, které mohou stát za nenaplněnou vizí režiséra. Zabývá se tak kauzální analýzou a zkoumá, zda existence všech různých příčin je čistě nahodilá, a tedy není možné jim efektivně předcházet, či existuje určitá opakovatelnost u některých z příčin napříč režiséry. Cílem je tedy vytvořit seznam nejčastějších příčin nenaplněných vizí režisérů. K dosažení cíle autor nejprve rozebírá jeho vlastní studentský film, který režíroval a uvažuje nad příčinami, jež stojí za jeho nenaplněnou částí vize. Na základě toho je autor schopný dále sestavit relevantnější otázky pro hloubkové rozhovory s osmi režiséry krátkometrážních filmů, s kterými do hloubky rozebírá jejich nepovedené části filmu a snaží se společně zkonkretizovat příčiny, které za tím stály. Díky odpovědím z rozhovorů má autor vypsaný seznam desítek různých příčin, u kterých následně zjišťuje jejich četnost výskytu skrze kvantitativní výzkum. Autor tak vytváří dotazníkové šetření s třiceti šesti vyzkoumanými příčinami a skrze online prostředí je zjišťován jejich výskyt primárně mezi začínajícími režiséry. Autor zjišťuje, že opravdu dochází k pravidelnosti výskytu některých příčin, a sestavuje tak seznam sedmi nejčastějších z nich. Zároveň je sám překvapen, že se všemi sedmi příčinami se sám setkal při režii svého vlastního krátkometrážního filmu, což nepatrně přidává na relevantnosti vyzkoumaného seznamu.