Diskriminace u přijímacího řízení na manažerské pozice u ekonomických oborů v ČR - Růžičková, Lucie (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá přítomnost diskriminace u přijímacího řízení na manažerské pozice v ekonomických oborech v České republice, konkrétně v Praze, za využití terénního experimentu. Analýza byla inspirována předchozími výzkumy natéma statistické diskriminace a jejími teoretickými předpoklady. Přítomnost diskriminace je zkoumána pomocí OLS modelu. Bylo vytvořeno 26 fiktivních osob, reprezentujících různé pohlaví, věk a etnickou skupinu s různou výší dosaženého vzdělání a zkušeností s řídícími pozicemi a ke každému byl vytvořen životopis. Každá osoba odpověděla a odeslala svůj profesní životopis na 20 pracovních inzerátů v období od září do října roku 2022. Analýza potvrzuje přítomnost diskriminace romské i vietnamské menšiny. Romští uchazeči dostali nejméně pozitivních odpovědí, a to i za předpokladu stejných zkušeností a vzdělání. Vietnamští uchazeči dostali v průměru více odpovědí, něž romští uchazeči, nicméně lidé s typicky česky znějícím jménem dostali pozitivních odpovědí nejvíce. Dále byla potvrzena důležitost zkušeností v oboru s manažerskými pozicemi, která má do 17. roku pozitivní vliv na odpovědi zaměstnavatelů, poté má vliv negativní.