Diskriminace u přijímacího řízení na manažerské pozice u ekonomických oborů v ČR - Růžičková, Lucie; Čihák, Jakub; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá přítomnost diskriminace u přijímacího řízení na manažerské pozice v ekonomických oborech v České republice, konkrétně v Praze, za využití terénního experimentu. Analýza byla inspirována předchozími výzkumy natéma statistické diskriminace a jejími teoretickými předpoklady. Přítomnost diskriminace je zkoumána pomocí OLS modelu. Bylo vytvořeno 26 fiktivních osob, reprezentujících různé pohlaví, věk a etnickou skupinu s různou výší dosaženého vzdělání a zkušeností s řídícími pozicemi a ke každému byl vytvořen životopis. Každá osoba odpověděla a odeslala svůj profesní životopis na 20 pracovních inzerátů v období od září do října roku 2022. Analýza potvrzuje přítomnost diskriminace romské i vietnamské menšiny. Romští uchazeči dostali nejméně pozitivních odpovědí, a to i za předpokladu stejných zkušeností a vzdělání. Vietnamští uchazeči dostali v průměru více odpovědí, něž romští uchazeči, nicméně lidé s typicky česky znějícím jménem dostali pozitivních odpovědí nejvíce. Dále byla potvrzena důležitost zkušeností v oboru s manažerskými pozicemi, která má do 17. roku pozitivní vliv na odpovědi zaměstnavatelů, poté má vliv negativní.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses