Ovlivňuje délka kontraktu produktivitu pracovníků? : Evidence ze sportovního prostředí - Bartoš, Dominik (2022)
Tato diplomová práce zkoumá efekty smluvních pobídek pomocí datasetu obsahující informace o individuální produktivitě fotbalistů a náležitostech jejich kontraktů. Na datech pocházejících z Premier League testuje, zda fixní délka kontraktu a mzda nezávislá na aktuálně vynakládaném úsilí vedou k oportunistickému chování a ex-post morálnímu hazardu. Pomocí dvousměrného modelu fixních efektů ve statické i dynamické podobě jsou identifikovány dopady nejproblematičtějších fází smluvního cyklu. Výsledky podporují kauzální interpretaci vlivu smluvních pobídek na hráčskou produktivitu. Není nalezen důkaz, který by hovořil ve prospěch alternativní výběrové hypotézy. Na produktivitě fotbalistů se mezi lety 2017 až 2022 ukazuje, že jejich výkonnost vzroste bezprostředně před získáním nového dlouhodobého kontraktu a jakmile je kontrakt podepsán, začne stagnovat nebo poklesne. Tento ex-post morální hazard je umocněn delší dobou trvání smluvního vztahu a vyšší fixní složkou nového kontraktu. Nejproduktivnější fotbalisté nejsou ovlivněni podpisem nového kontraktu. Ex-post změna produktivity není ovlivněna různým věkem fotbalisty.