Analýza vlivu digitalizace státní správy na státní rozpočet, trh práce a společenskou efektivnost v ČR a Estonsku v období 2004 až 2021 - Rýznar, Martin (2022)
Bakalářská práce zkoumá, jaké jsou dopady digitalizace státní správy na trh práce, státní rozpočet a společenskou efektivnost. Tyto hodnoty jsou analyzovány a následně porovnávány v rámci České republiky a Estonska. Cílem práce je zjistit, jaké jsou hlavní důvody vysoké úspěšnosti Estonska v rámci digitalizace státní správy a v čem spočívají překážky, které brání podobnému vývoji i v České republice. Závěry vyplývající z této práce poukazují na vyšší podíl investic do digitalizace státní správy v Estonsku na státním rozpočtu. Současně je zjištěno, že digitální státní správa Estonska disponuje kvalitní kybernetickou ochranou. Na základě analýzy je také možné potvrdit nízký proaktivní přístup ze strany České republiky, který zapříčiňuje nedostatečnou participaci v systému.