Využití virtuální a rozšířené reality ve firemní praxi - případová studie logistické firmy - Onuferová, Andrea (2022)
Čtvrtá průmyslová revoluce je aktuálním fenoménem se zásadním dopadem nejen na průmysl, ale i ostatní oblasti lidského života, zejména toho pracovního. Prominentním rysem je postupné zavádění automatizace, robotizace, digitalizace a moderních technologií, mezi kterými dominuje virtuální a rozšířená realita. Cílem práce je identifikovat, jak virtuální a rozšířená realita přispívá k produktivitě, spokojenosti a motivaci pracovní síly a ovlivňuje tak budoucí prosperitu společnosti. K dosažení cíle jsou v teoretické části podrobně rozebrány nejen přední technologie fenoménu, ale pomocí SWOT analýzy je i určen stav, v jakém se česká ekonomika v souvislosti s Průmyslem 4.0 nachází. Empirický výzkum se uskutečnil v distribučním centru společnosti DHL v Chebu a je koncipován jako případová studie. V praktické části autorka popisuje danou společnost, výzkumný soubor, použité metody, kterými jsou dotazníkové šetření a ústní rozhovor, a vyhodnocuje, zda jsou stanovené hypotézy pravdivé či nikoliv. Z výsledků studie vyplývá, že implementace technologie augmentované reality v procesu vychystávání objednávek skutečně přispívá k časové úspoře, nižší míře fluktuace, podporuje produktivitu, motivovanost a spokojenost zaměstnanců. Jedná se o nástroj s vysokou mírou návratnosti investic, do kterého se společnosti vyplatí investovat své zdroje.