Konvergují vybrané ukazatele trhu práce v letech 2005-2021 v hl. m. Praze s průměrnými ukazateli trhu práce České republiky? - Kareš, Tomáš; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá existencí konvergence vybraných ukazatelů trhu práce v hl. m. Praze a ČR. Vybranými ukazateli jsou medián mezd, průměrná hrubá měsíční (nominální) mzda, podíl nezaměstnaných osob (roční průměry a stav k 31.12.) a počet uchazečů o zaměstnání evidovaných Úřadem práce na jedno volné pracovní místo v evidenci ÚP. Ukazatele podílu nezaměstnaných osob (roční průměry i stav k 31.12.) a počet uchazečů v evidenci Úřadu práce na jedno volné pracovní místo v evidenci ÚP v ČR a hl. m. Praze konvergují. Naopak ukazatele ceny práce, tj. medián mezd a průměrná hrubá měsíční mzda v ČR a hl. m. Praze nekonvergují. Dále jsou také analyzovány výdaje na státní politiku zaměstnanosti. Výzkum pracuje s daty dostupnými z databází Českého statistického úřadu a Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses